היטל השבחה הינו תשלום אותו דורשת והעודה המקומית לתכנון ובניה בגין השבחת מקרקעין בעת מימוש הזכויות במקרקעין.
חוק התכנון והבניה מגדיר את מימוש הזכויות כ:
(1) קבלת היתר בניה או היתר לשימוש חורג שבעקבותיהם חלה השבחה של המקרקעין.
(2) התחלת השימוש במקרקעין כפי שהותר לראשונה עקב אישור התכנית שבעקבותיו חל היטל השבחה.
(3) העברת הזכויות במקרקעין או העברת החכירה לדורות בהם, בשלמות או חלקית, או הענקת זכויות בהם הטעונה רישום בפנקסי המקרקעין, בתמורה או ללא תמורה, אך למעט העברה מכוח דין והעברה ללא תמורה מאדם לקרובו; ואולם לא יראו כמימוש זכויות רישום בפנקסי המקרקעין של זכויות במקרקעין אשר המחזיק בהם בפועל לפני יום כ"ט בסיון תשמ"א (1 ביולי 1981), היה בעלם כהגדרתו בחוק מס רכוש וקרן פיצויים, תשכ"א-1961;
גובה היטל ההשבחה נקבע בחוק כמחצית מההשבחה.
ההשבחה תיקבע בידי שמאי מקרקעין מטעם הועדה המקומית לתכנון ובניה בסמוך לאחר אישור התכנית, התרת השימוש החורג או מתן ההקלה, אולם רשאית הועדה המקומית לדחות את עריכת שומת ההשבחה עקב אישור תכנית עד למימוש הזכויות במקרקעין שבהם חלה ההשבחה.
הליך החיוב בהיטל השבחה לפי תיקון מס' 84 לחוק התכנון והבניה (שמאי מכריע) הינו כדלקמן: הועדה המקומית באמצעות שמאי מקרקעין מטעמה עורכת שומה על פיה יחויב הנישום בהיטל השבחה.שומה זו עוברת לנישום.
במידה והנישום סבור שנפלו טעויות בשומת הועדה המקומית , הוא רשאי לפנות לוועדה המקומית בפניה מנומקת ולבקש מהוועדה שהשומה תתוקן.
המקרים בגינם רשאי הנישום לפנות לוועדה הינם:
טענה בדבר טעות בפרטי המקרקעין לגביהם נערכה השומה,
טענה בנוגע לטעות ביחס לנתונים הפיזיים של המקרקעין,
טעות ביחס לתכניות החלות על המקרקעין, וטענה בנוגע לזכויות הנישום במקרקעין.
במידה ותתקבל פניה אצל הוועדה המקומית המעלה טענה באחד מהנושאים שפורטו לעיל, תבוא השומה לבחינה של נוספת אצל שמאי הועדה ואם נמצא שאכן נפלה טעות יערוך השמאי שומה מתוקנת בהתבסס על הנתונים הנכונים. שומת היטל השבחה זו תוצג בפני הנישום ויראו אותה כשומת הוועדה המקומית לעינן המשך הליכים.
על שומה של שמאי הועדה המקומית ניתן לערור לפני ועדת ערר לפיצויים ולהיטל השבחה, בתוך 45 ימים מיום שבו הובאה השומה לידיעת החייב.
יושב ראש ועדת הערר לפיצויים ולהיטל השבחה רשאי להאריך את התקופה האמורה מטעמים מיוחדים. את הערעור מומלץ להגיש באמצעות שמאי מקרקעין מומחה בהפחתת היטל השבחה.
בנוסף, החייב בהיטל רשאי לפנות בתוך 45 ימים ליושב ראש מועצת שמאי המקרקעין בבקשה שימנה שמאי מקרקעין מכריע לצורך הכרעה בעניין גובה החיוב.